We gebruiken cookies op deze site alleen om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen in de cookies.
- OpWegNaarSpanje.be -
 


Regio's

AndalusiŽ
Aragůn
AsturiŽ
Balearen
Baskenland
Canarische Eilanden
CantabriŽ
CastiliŽ-La Mancha
CastiliŽ en Leůn
CataloniŽ
Extremadura
GaliciŽ
Madrid
Murcia
Navarra
La Rioja
Valencia


 
Volg ons op Facebook
Informatie over villas en woningen te koop in Spanje.
Informatie over Spanje
Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje (Spaans: Reino de EspaŮa), is een land op het Iberisch schiereiland in het zuidwesten van Europa met 46.661.950 (2009) inwoners en een oppervlakte van 505.992 km≤. Het land beslaat grofweg 80% van het Iberisch Schiereiland. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land.

In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de PyreneeŽn, in het westen aan Portugal en in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Spanje is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in GaliciŽ tot het nachtleven van Madrid, de toeristische kusten aan de Middellandse Zee, het flamencodansen van AndalusiŽ, en stierenvechten in vele delen van het land en het moderne Barcelona in CataloniŽ.

Net als Nederland en BelgiŽ is Spanje een constitutionele parlementaire monarchie. Spanje werd lid van de NAVO in 1982 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 1999 en verving daarmee de peseta.
Luister naar het volkslied van Spanje
Informatie over villas en woningen te koop in Spanje.
Geschiedenis

Al sinds het vroege Paleolithicum is Spanje bewoond zoals vondsten van restanten van Neanderthalers bewijzen. De eerste beschaving waarvan gegevens bekend zijn is de in het huidige AndalusiŽ gelegen legendarische stadstaat Tartessos die in de Bijbel bekend is onder de naam Tarshish. De Feniciers uit Libanon stichten onder andere de stadstaat Gades (nu Cadiz) en worden later vervangen door de Carthagers. Vervolgens nemen de Romeinen Spanje in en blijven bijna 600 jaar.

Vooraleer de Moren het Iberische schiereiland bezetten in het begin van de achtste eeuw, was Spanje in handen van de Visigoten die Spanje bezet hadden tijdens de Grote Volksverhuizing die het West-Romeinse Rijk fataal werd. De bezetting van de Moren duurde bijna 7 eeuwen. Zij voerden de islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van hoog niveau. De herovering (Spaans: Reconquista) door de christenen was een langdurig proces dat eindigde met de val van Granada in 1492. Deze datum wordt beschouwd als de eigenlijke vereniging van Spanje.

Spanje werd vanaf dan een wereldmacht onder de Habsburgers (1504-1700) en de Bourbons (1700-1868). Het Spaanse rijk strekte zich over de hele wereld uit. Van 1701 tot 1714 woedde de Spaanse Successieoorlog. Deze resulteerde in een gecentraliseerde staat met aan het hoofd het huis van Bourbon.

In de tweede helft van de 19e eeuw leidde de Spaans-Amerikaanse Oorlog tot het verlies in 1898 van de laatste Spaanse koloniŽn op het westelijk halfrond (Cuba, Puerto Rico, Filipijnen).

In 1931 werd Spanje een republiek (Spaanse Republiek), nadat koning Alfonso XIII gedwongen werd af te treden. Voortdurende politieke instabiliteit leidde uiteindelijk tot de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Die begon als een nationalistische opstand tegen de wettige republikeinse regering, maar was, met alle buitenlandse bemoeienissen, feitelijk een conflict tussen de democratie en het fascisme. Generaal Franco, leider van de nationalisten, kreeg steun van Duitsland en ItaliŽ, terwijl de regering werd geholpen door de toenmalige Sovjet-Unie. De nationalisten overwonnen, en generaal Franco bleef als dictator aan de macht tot zijn dood in 1975.

Na de dood van Franco werd de monarchie hersteld. Juan Carlos, de kleinzoon van Alfonso XIII, werd de nieuwe koning. In 1978 kwam een democratische grondwet tot stand die de sterk gecentraliseerde staatsvorm onder Franco wijzigde in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio's.

Geografie

Landschapskenmerken

Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de PyreneeŽn en de Sierra Nevada. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Spanje grenst in het oosten en zuiden aan de Middellandse Zee, in het noorden aan de Cantabrische Zee (het zuidelijk deel van de Golf van Biskaje) en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

De zes grote bergketens van Spanje zijn de PyreneeŽn, de Betische Cordillera en Sierra Nevada, het Castiliaans Scheidingsgebergte, de Cantabrisch Gebergte en het Iberisch Randgebergte. De PyreneeŽn, die in het westen uitlopen tot in GaliciŽ, zijn ontstaan als gevolg van het botsen van het Iberische subcontinent tegen het Europese continent.

De hoogste bergtoppen zijn de 3407 meter hoge Pico de Aneto in centraal Spanje, en de 2648 meter hoge Picos de Europa in het westen. In de Sierra Nevada bevindt zich de Mulhacťn, die met 3482 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland is. De hoogste berg van heel Spanje is echter de Pico del Teide op het Canarische eiland Tenerife. Andere bergen in Spanje zijn: Bola del Mundo, Circo de la Safor, El Yelmo, Monte Hacho, Montserrat, Monte Perdido, Pica d'Estats, Pozo de las Nieves, Turbůn en de Zuilen van Hercules.

Klimaat

Informatie over villas en woningen te koop in Spanje.De geografische ligging van Spanje zorgt ervoor dat alleen het noordwesten (GaliciŽ, AsturiŽ, CantabriŽ en Baskenland) onder invloed liggen van de zogenaamde straalstromen, en de rest van het land niet. Buiten dat heeft Spanje een zeer onregelmatig landschap, en is ťťn van de meest bergachtige landen van het Europese continent. Dit alles maakt dat men zeer verschillende klimaten (en microklimaten) kan onderscheiden. Grofweg kan het land worden verdeeld in de volgende klimaatzones:

Noordoostkust van de Middellandse Zee (Catalaanse kust, Balearen, en de noordelijke helft van het Valenciaanse land): Mediterraan klimaat: Warme en soms hete zomers en milde winters, ongeveer 600 millimeter neerslag per jaar in een zeer klein aantal geconcentreerde dagen, zogenaamde Mediterrane buien.

Zuidoostkust van de Middellandse Zee (Alicante, Murcia en AlmerŪa): Mediterraan klimaat: Hete zomers en milde winters. Erg droog, en bijna woestijnachtig, op sommige plekken slechts 150 millimeter neerslag per jaar, oftewel de droogste plek van Europa.

Zuidkust van de Middellandse Zee (MŠlaga en de kusten van Granada): Subtropisch klimaat Warme en soms hete zomers, extreem zachte en milde winters. Een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden Celsius, ongekend hoog voor Europese begrippen.

Vallei van Guadalquivir (Sevilla en Cůrdoba): Lange zomers met extreme hitte en droogte, zachte winters, vrijwel zonder neerslag. Bijna een woestijnklimaat.

Zuidwest Atlantische kust (CŠdiz en Huelva): Warme, maar niet extreem hete zomers, zeer milde winters, relatief (voor dit deel van Europa) veel neerslag.

Spaanse Hoogvlakte (Madrid, CastiliŽ-La Mancha en CastiliŽ en Leůn): Mediterraan klimaat met sterke invloeden van een extremer landklimaat. Lange en zeer hete zomers en koude winters, weinig neerslag.

Vallei van de Ebro (Zaragoza en het binnenland van CataloniŽ): Zeer hete zomers, koude winters, weinig neerslag. Bijna een landklimaat.

Noordatlantische kust (GaliciŽ, AsturiŽ, CantabriŽ, Baskenland): Zeeklimaat met milde zomers en milde winters, erg veel neerslag (1000-1200 millimeter per jaar).

PyreneeŽn: Frisse zomers en koude winters, gematigd nat klimaat, in sommige gebieden een zogenaamd Hooggebergteklimaat.

Canarische Eilanden: Subtropisch klimaat zonder seizoensveranderingen. Het gehele jaar door dezelfde zomerse temperaturen, woestijnachtig op de oostelijke eilanden, iets vochtiger op de westelijker gelegen eilanden. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.

Cultuur

SiŽsta

In Spanje wordt 's middags siŽsta gehouden, vooral in de zomer. De siŽsta valt in heel Spanje van 14:00 tot 17:00, ook al kan dat plaatselijk verschillen. Tijdens de siŽsta zijn veel winkels gesloten, het is het moment van de dag om te eten en afhankelijk van de regio uit te rusten of slapen. De normale werktijden/schooltijden zijn dus behoorlijk anders dan gebruikelijk in Noord-Europese landen, men werkt gemiddeld van 10:00 tot 14:00 en van 16:00/17:00 tot 20:00/21:00. Het wel of niet sluiten van winkels hangt overigens af van het deel van Spanje waar het om gaat, in het centrum van de grote steden zijn de meeste winkels zes dagen per week open van 10:00 tot 21:00. Eind 2005 werd het voorstel gedaan om de siŽsta af te schaffen, maar voorlopig zijn daar geen concrete plannen voor.

Gastronomie

Informatie over villas en woningen te koop in Spanje.De Spaanse keuken is net zo divers als de Spaanse culturen en klimaten. Typische Spaanse producten zijn de vele wijnen en cavaís, talloze worsten waaronder chorizo, jamůn serrano of jamůn ibťrico (Iberische ham), talloze kazen, peulvruchten, rijst, mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden. De meest bekende gerechten zijn de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho, stoofpotten (cocidos) en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Bekend zijn ook de tapas, die zowel ís middags als ís avonds kunnen worden gegeten, en in sommige delen van het land gratis zijn. Het eten van tapas is ook in het buitenland (Noord-Europa, Noord-Amerika) zeer populair. Er zijn honderden, zo niet duizenden soorten tapas die erg verschillen per regio. Snacks verwant met de tapas, maar apart besteld en gegeten, zijn de pinchos, waarvoor vooral het Baskenland bekend staat, alwaar deze hapjes pintxos worden genoemd. Spanjaarden waarderen vooral de simpelheid, versheid en kwaliteit van het eten, en niet altijd de presentatie of het gebruik van zoveel mogelijk ingrediŽnten en kruiden in ťťn gerecht.

Typisch Spaanse drankjes, die met name in de zomer worden gedronken, zijn sangria, horchata en clara (bier gemengd met licht zoete frisdrank). De naam sherry is afkomstig van de Andalusische stad Jerez de la Frontera. Spanje is ťťn van de belangrijkste wijnproducenten ter wereld.

Ook al zijn er regionaal erg veel verschillen te onderscheiden, (de Galicische keuken lijkt bijvoorbeeld totaal niet op de Catalaanse of Andalusische keuken), er zijn toch een aantal typische kenmerken van de Spaanse eetcultuur:

Twee keer warm eten per dag (rond 15:00 en rond 22:00), meestal een voorgerecht ťn een hoofdgerecht

Het drinken van wijn bij de maaltijd (ook ís middags)

Erg vaak buiten de deur eten (gemiddeld 4 keer per week)

Het koken met verse producten en weinig consumptie van diepvriesproducten, voorbereide kruidenmixen of
kant-en-klaarmaaltijden

Scheutig gebruik van olijfolie voor zowel koude als warme gerechten

Grote consumptie van vis, schelp- en schaaldieren t.o.v. andere landen. Na Japanners zijn Spanjaarden de
grootste visconsumenten ter wereld.

Het eten van zoetigheden als ontbijt (vrijwel nooit brood)

Stierenvechten


Informatie over villas en woningen te koop in Spanje.Het (vooral buiten Spanje) omstreden stierenvechten maakt deel uit van de Spaanse cultuur. Een stierengevecht wordt door vele Spanjaarden niet gezien als een sport, maar heeft voor hen het karakter van een artistieke uitvoering waarbij de menselijke (vooral mannelijke) superioriteit over het dier en de dood wordt getoond. Daarbij schijnt het voor sommige vrouwen als afrodisiacum te werken, hoewel dat voor anderen moeilijk voorstelbaar is. Stierenvechten zoals dat tegenwoordig wordt beoefend is al eeuwenoud en werd oorspronkelijk op dorpspleinen uitgevoerd. De eerste arena's waren van hout, maar begin 18e eeuw - in 1711 - werd voor het eerst een arena uit steen gebouwd, in Bťjar, een dorp in de provincie Salamanca. Vijf jaar later volgde Campo Frio, in de provincie Huelva. De arena van Ronda, naar men zegt gebouwd op de funderingen van een Romeins theater, werd in 1804 in gebruik genomen.

Ondanks het grote aantal stierengevechten in Spanje, waar overigens naast Spanjaarden ook veel Europese toeristen naar gaan kijken, zijn er in het land zelf ook veel tegenstanders te vinden; volgens veel opiniepeilingen is een meerderheid van de Spanjaarden tegen. Op 6 april 2004 verbood de gemeenteraad van Barcelona als eerste stad het stierenvechten. Dit besluit dient echter nog door het Provinciale Bestuur te worden goedgekeurd eer het kan worden uitgevoerd.

Informatie over villas en woningen te koop in Spanje.Feesten

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd - vooral de vele regionale feestdagen. De nationale feestdagen zijn niet meer dan vrije dagen. Dit geldt niet voor de Semana Santa, de heilige week rondom Pasen. Er zijn zo veel verschillende officiŽle regionale feestdagen dat het lastig is ťťn duidelijke lijst te maken.

De bekendste en grootst gevierde regionale feesten zijn:

"Las Fallas" in Valencia

Het aprilfeest (Feria de Abril) van Sevilla

Diada de la MercŤ in Barcelona en omgeving

San Juan (Sant Joan in Barcelona en omgeving)

El Pilar in Zaragoza

San FermŪn-feesten in Pamplona

Het carnaval van CŠdiz, Sitges en Tenerife

Het tomatenfeest in BuŮol

Bezienswaardigheden

Er staan 38 Spaanse bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bekendste hiervan zijn:

Het Alhambra in Granada

Het historische centrum en de kathedraal van Cůrdoba

De palmentuin van Elx, vlakbij Alicante

De werken van Antoni GaudŪ: Park GŁell, Casa Batllů, Sagrada FamŪlia, Casa Milŗ en Palau GŁell in Barcelona.

De musea en architectuur van Madrid

Het historische centrum van Toledo

De kathedraal en het AlcŠzar van Sevilla

Het historische centrum en de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella

De kathedraal van Burgos

Het historische centrum van Salamanca

De witte dorpen in de omgeving van MŠlaga

Het historische centrum van AlcalŠ de Henares

La Lonja de la Seda in Valencia


Klik hier voor het actuele weer voor Spanje.

Klik hier voor de kaart van Spanje.

Klik hier voor de eigendommen te koop in Spanje.

Klik hier voor de handelszaken te koop in Spanje.
 
Global Internet Consulting, SEO, Search Engine Optimization, Web-design, E-mail  Marketing, Hosting

Uw bedrijf in de kijker
Klik hier...
 
Home
Weer in Spanje
Kaart van Spanje
Eigendommen te koop
Eigendommen te huur
Uw droomhuis zoeken
Handelszaken te koop
Uw zaak zoeken
Informatie over Spanje
AndalusiŽ
Aragůn
AsturiŽ
Balearen
Baskenland
Canarische Eilanden
CantabriŽ
CastiliŽ-La Mancha
CastiliŽ en Leůn
CataloniŽ
Extremadura
Galici?
Madrid
Murcia
Navarra
La Rioja
Valencia
Nieuwsbrief
Contacteer ons
Links
Onze banners
Sitemap
Privacybeleid
Cookiebeleid
Disclaimer
Copyright © 2019 Op weg naar Spanje
BTW nr: ES B93278018

Powered by Global Internet Consulting...