We gebruiken cookies op deze site alleen om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen in de cookies.
- OpWegNaarSpanje.be -
 


Regio's

AndalusiŽ
Aragůn
AsturiŽ
Balearen
Baskenland
Canarische Eilanden
CantabriŽ
CastiliŽ-La Mancha
CastiliŽ en Leůn
CataloniŽ
Extremadura
GaliciŽ
Madrid
Murcia
Navarra
La Rioja
Valencia


 
Volg ons op Facebook
Informatie over Catalonie en de huizenmarkt in Spanje.
Informatie over CataloniŽ
CataloniŽ (Spaans: CataluŮa, Catalaans: Catalunya, Aranees: Catalonha) is een van de 17 autonome regio's van Spanje met als hoofdstad Barcelona. Het heeft een inwonertal van meer dan 7,3 miljoen.

CataloniŽ ligt in het noordoosten van Spanje aan de kust van de Middellandse Zee en heeft een kustlijn van 580 kilometer die bestaat uit de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Daurada. De regio grenst in het zuiden aan de Comunidad Valenciana, in het westen aan Aragůn en in het noorden aan Frankrijk en Andorra.

Het heeft drie officiŽle talen: Catalaans, Spaans en Aranees dat gesproken wordt in de Vall d'Aran, een regio in de Catalaanse PyreneeŽn. Het is een van de drie welvarendste regio's van Spanje. CataloniŽ heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit en het gebruik van de Catalaanse taal wordt door de deelstaatregering sterk gepromoot.
Informatie over Catalonie en de huizenmarkt in Spanje.
CataloniŽ viert op 23 april het feest van de patroonheilige, Sant Jordi. Volgens de traditie krijgen op die dag vrouwen een roos en mannen een boek. In Barcelona staan op deze dag overal bloemenstalletjes en boekenkraampjes.

Vanaf begin 2012 zal het in CataloniŽ verboden worden om stiergevechten te houden. Hiermee is het de eerste autonome regio op het Spaanse vasteland waar dit verboden is, nadat het in 1991 al verboden was op de Canarische Eilanden.

Geschiedenis

Het gebied dat nu bekend staat als CataloniŽ, is net als de rest van het Iberisch Schiereiland overheerst door vele volkeren: de Grieken, Carthagenen, Romeinen, Visigoten, Moren en ook de Fransen gedurende enkele korte periodes.

De Catalaanse cultuur ontstond pas in de Middeleeuwen, onder heerschappij van de Graven van Barcelona en het Koninkrijk Aragůn. CataloniŽ was een belangrijke maritieme macht en breidde door handel en strijd het Rijk van CataloniŽ en Aragůn uit met de Comunitat Valenciana, de Balearen, het zuiden van ItaliŽ, SardiniŽ, SiciliŽ en delen van Griekenland. In 1469 trouwden Koningin Isabella I en Koning Fernando II van Aragůn. CastiliŽ en CataloniŽ/Aragůn werden echter niet in ťťn groot koninkrijk verenigd.

De Catalanen hielden hun eigen wetten, maar deze zelfstandigheid verdween langzaam maar zeker. CataloniŽ verloor een groot aantal oorlogen, waardoor de macht steeds meer in Madrid gecentraliseerd werd. Het belangrijkste verlies was de Spaanse Successieoorlog na het overlijden van Koning Carlos II in 1700. De Catalanen wilden toen een lid van de Oostenrijkse Habsburg-dynastie als opvolger, terwijl Koning Carlos II voor het Franse Huis Bourbon gekozen had. De Catalaanse troepen werden echter gedwongen tot overgave op 11 september 1714 en Felipe V werd de nieuwe koning van het land. Kort daarna werden alle Catalaanse politieke instituten en het Catalaans door hem verboden en kwam CataloniŽ onder militair gezag van de nieuwe koning.
In de tweede helft van de 19e eeuw werd CataloniŽ een belangrijk industrieel centrum. Tijdens de Tweede Spaanse Republiek, opgericht in 1931, kreeg de regio zelfs meer onafhankelijkheid door middel van een officieel statuut. Aan deze opkomst kwam echter een abrupt einde door het begin van de Spaanse Burgeroorlog en de daaropvolgende dictatuur van generaal Francisco Franco. Alles wat Catalaans was, of beter gezegd alles wat volgens de dictator niet-Spaans was, was in deze periode strikt verboden. Overtredingen werden zwaar bestraft. Catalaanse boeken mochten vanaf de jaren 40 wel weer gedrukt worden, maar niet voor publiekelijk gebruik.

Na de dood van Franco in 1975 kwam voor Spanje een einde aan 36 jaar dictatuur. Drie jaar later kreeg de regio weer een sterker eigen cultureel karakter en iets meer politieke onafhankelijkheid. Tegenwoordig is CataloniŽ een van de drie belangrijkste autonome regio's van het land, met name door de grote internationale aantrekkingskracht van metropool Barcelona.

Op 22 december 1979 kreeg CataloniŽ een onafhankelijkheidsstatuut. Sindsdien wordt het erkend als een autonome regio binnen het Koninkrijk Spanje. Op 9 augustus 2006 werd een nieuw statuut door de Spaanse regering aanvaard. Sindsdien is CataloniŽ zelfs een "natie" binnen Spanje. De term 'natie' laat echter te wensen over, aangezien zeer onduidelijk is wat dat precies voor de regio inhoudt. Zeker is wel dat de Catalaanse cultuur, vanuit de politiek, zeer sterk gestimuleerd wordt.

Taal

In CataloniŽ zijn er drie officiŽle talen: het Catalaans, het Spaans en het Aranees. In de hoofdstad Barcelona wordt er Spaans en Catalaans gesproken, maar op plattelandsgebieden komt het voor dat de bevolking geen Spaans spreekt. Het Aranees wordt gesproken in de Val d'Aran in het noord-westen van CataloniŽ.

Het Catalaans is een Romaanse taal taal en lijkt ook veel op andere Romaanse talen als Spaans, Frans en Italiaans. Het is afkomstig uit het volkslatijn, terwijl het Spaans daarentegen 'afstamt' van het burgerlijke of aristocratische Latijn. De uitspraak, grammatica en zinsconstructie van het Catalaans en het Spaans verschillen hierdoor aanzienlijk.

Het Catalaans is, officieel, de eerste taal van CataloniŽ, nog voor het Spaans. In Spanje zelf wordt deze laatste taal daarom aangeduid met Castiliaans ((es) Castellano): het is niet de taal van geheel Spanje en is dus ook niet "Spaans" te noemen (niet alleen CataloniŽ heeft officieel een andere taal, ook in het Baskenland en GaliciŽ worden andere talen gesproken).

In de geschiedenis van Spanje zijn er grote periodes waarin het gebruik van het Catalaans werd onderdrukt, voor het laatst onder de dictatuur van Franco. De Catalanen werden toen verplicht Castiliaans te gebruiken. Sinds de val van zijn regime in 1975 is het Catalaans in ere hersteld en wederom een officiŽle taal in CataloniŽ.

Vandaag de dag propageert de Catalaanse regering, de Generalitat de Catalunya, het gebruik van het Catalaans ten koste van het Spaans. Het onderwijs wordt nog maar in beperkte mate in het Spaans aangeboden. Overheidsinformatie wordt primair in het Catalaans aangeboden. Daarnaast zijn Catalaanse media, ziekenhuizen, banken, restaurants wettelijk verplicht om informatie in het Catalaans beschikbaar te hebben.

De Catalaanse taalpolitiek is zwaar omstreden. Er bestaat grote verdeeldheid over hůe belangrijk de taal eigenlijk is. Voorstanders van de taalpolitiek achten het beleid nodig om de Catalaanse taal en cultuur te bewaren, tegenstanders wijzen op de geldverspilling en de verminderde kennis van het Spaans, een wereldtaal, ten gunste van een regionale taal.

De derde officiŽle taal van CataloniŽ is het Aranees. Dit is een Romaanse taal die kan worden gezien als een dialect van het Franse Occitaans. De taal wordt gesproken door de ongeveer 7500 inwoners van de Val d'Aran in de PyreneeŽn. Buiten deze relatief kleine regio wordt de taal niet of nauwelijks gesproken.

Gebruik

Bijna 95 % van de inwoners zegt de taal te kunnen verstaan (gegevens 2001). Minder dan de helft kan de taal schrijven; in 1986 was dat slechts 31 %. Tijdens de dictatuur van Franco was het verboden om Catalaans te gebruiken anders dan in huiselijke kring. Ook het bezit van boeken in het Catalaans was verboden.

In 2003 heeft de regering van CataloniŽ een onderzoek gedaan naar het gebruik van het Catalaans in het privť-leven. Gebleken is dat weliswaar 50,1 % de taal elke dag gebruikt, maar dat 55 % het Catalaans zelfs niet binnen de familie gebruikt.

Dat veel inwoners van CataloniŽ geen Catalaans spreken wordt mede veroorzaakt doordat in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw velen vanuit andere delen van Spanje naar CataloniŽ verhuisden en nooit Catalaans hebben geleerd. Hier zat zelfs een bewuste politiek van Franco achter. Hierdoor hebben veel inwoners van CataloniŽ spaanstalige ouders die geen Catalaans spreken: ze 'switchení voortdurend tussen Catalaans en Spaans. Buiten de familiekring gebruikt slechts 48 % het Catalaans om onbekenden aan te spreken, tegen 41,7 % het Spaans en 8,6 % afwisselend in beide talen.

Catalaans wordt niet alleen in CataloniŽ gesproken, maar ook in de Comunidad Valenciana, de Balearen en een klein deel van Aragůn. Buiten Spanje wordt het, op zeer bescheiden schaal, ook gesproken in de Roussillon in Frankrijk (vandaag de dag gelegen in het departement Pyrťnťes-Orientales en aangeduid als Catalunya Nord) en Alghero op SardiniŽ. Andorra is het enige land ter wereld waar Catalaans de officiŽle voertaal is.

Klimaat

CataloniŽ kent aan de kust een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. In het binnenland zijn de winters, door de verminderde invloed van de zee en de aanwezigheid van bergen, kouder. De Catalaanse PyreneeŽn die tot bijna 3500 meter hoog reiken, kennen een bergklimaat. De hoge PyreneeŽn kennen 's winters veel sneeuw en zelfs in de zomer kan er sneeuw blijven liggen. Het aangename klimaat aan de kust en de koude winters in de bergen, op korte afstand van Barcelona, trekt veel zomer- ťn wintersporttoerisme.

De neerslag in de PyreneeŽn valt onregelmatig. Om uitdroging van de lager gelegen gebieden te voorkomen, zorgen stuwmeren (Spaans: embalses; Catalaans: pantalles) voor regulering van de watervoorziening.

Werelderfgoedlijst

CataloniŽ heeft verschillende cultuurgoederen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO laten plaatsen:

Het klooster Santa MarŪa de Poblet, in Poblet in de provincie Tarragona

De Romaanse kerken in de vallei Vall de BoŪ, in de provincie Lerida

Het archeologische ensemble van het vroegere Romeinse Tarraco in Tarragona

Palau de la Mķsica Catalana - concertgebouw in Barcelona

Hospital de Sant Pau, ziekenhuis in Barcelona

Sagrada FamŪlia van Antoni GaudŪ in Barcelona

Park GŁell van Antoni GaudŪ in Barcelona

Palau GŁell van Antoni GaudŪ in Barcelona

Casa Milŗ van Antoni GaudŪ in Barcelona

Cripta ColÚnia GŁell van Antoni GaudŪ in de Santa Coloma de Cervellů

Natuur

CataloniŽ heeft een zeer afwisselend landschap, bestaande uit bergen, rotskusten, uitgestrekte velden en rivierdelta's, waarvan de belangrijkste de Ebrodelta is.

Natuurreservaten

AigŁestortes en Sant Maurici Meer (Officieel Nationaal Park)

Alt Pirineu

CadŪ-Moixerů

Cap de Creus

Delta de Llobregat

Delta del Ebre

Els Ports

Garraf

La Garrotxa (Vulkaanterrein)

Montsant

Montseny

Montserrat

Muntanyes de Prades

Sant LlorenÁ de Munt & La Mola

Kusten

De ruige kust van de "Costa Brava" staat bekend als een van de mooiste kusten van Spanje. Het zuidelijke uiteinde van deze kustlijn bestaat uit zeer toeristische badplaatsen zoals Lloret de Mar, Calella en Blanes. Jaarlijks trekken duizenden jongeren uit Noord-Europa naar deze dorpen voor hun zomervakantie. De rest van de Costa Brava is wat minder toeristisch en biedt rustigere locaties, waar ook gedoken kan worden, zoals Empķries en de Illes Medes.

Ook de badplaats Salou aan de Costa Dorada is de gehele zomer een Noord-Europese vakantiekolonie. Buiten de zeer drukke toeristische trekpleisters biedt de Costa Dorada ook nog rustige stranden en natuur.

Gastronomie

De Spaanse keuken kent regionale verschillen, zoals de Catalaanse keuken. De hoofdingrediŽnten van de traditionele Catalaanse keuken zijn rijst, peulvruchten, vis, zeevruchten, bouillon, vele soorten worsten of embutidos zoals fuet en llonganissa, noten en groenten als tomaten, aubergine, paprika, courgette, knoflook en uien, het liefst zo vers mogelijk. Een goed voorbeeld van de invloed van de PyreneeŽn en andere bergstreken op de Catalaanse gastronomie is het enorme aantal soorten kazen, worsten en paddenstoelen die daar vandaan komen. Opvallend is dat ook pasta tot de Catalaanse keuken behoort, met name macarrons, cannelloni en lasagne worden veel gegeten, in tegenstelling tot in de rest van Spanje.

In CataloniŽ eet men, net als in sommige andere delen van Zuid-Europa om 14:00/15:00 (ŗpat) en om 21:00/22:00 (sopar) dat meestal bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Een aantal typische Catalaanse gerechten zijn:
CalÁotada: gegrilde "calÁots", of een unieke soort groene uien die alleen in CataloniŽ wordt verbouwd. Het seizoen begint jaarlijks in januari/februari, wanneer veel Catalanen speciaal naar het plaatsje Valls afreizen om de "beste" calÁots te kunnen eten. Deze groente wordt gegeten met een andere Catalaanse delicatesse, romesco saus, gemaakt van de typisch Catalaanse gedroogde nyorapepers, amandelen, knoflook en peper;
Escalivada: urenlang gegrilde Mediterraanse groenten, zoals paprika, aubergine, courgette en ui met erg veel olijfolie en wat azijn;
Escudella i carn d'olla: : :een typisch Catalaanse winterstoofpot met knoflook, kikkererwten, witte bonen, groene kool, de pilota of gehaktbal en verschillende soorten worst. Tal van andere ingrediŽnten kunnen toegevoegd worden. De escudella of het kookvocht wordt met rijst of deegwaren als soep gegeten; de carn d'olla als hoofdschotel. Vlees en groenten worden ook als 2 afzonderlijk schotels opgediend;
Fideuŗ: de traditionele Catalaanse versie van de Valenciaanse paella, zonder rijst, maar met een dunne soort vermicelli en veel schelpdieren;
Pa amb tomŗquet: oftewel: Brood met tomaat. Meestal gaat het om een snede licht-geroosterd brood (bijvoorbeeld pa de pagŤs) dat eerst ingewreven wordt met knoflook, daarna met tomaat en tenslotte 'overgoten' met olijfolie.
Vermeldenswaard is de mar i muntanya-keuken waarbij zee en vasteland harmonisch samengaan.

Ook aioli (all-i-oli), een knoflooksaus van olijfolie wordt veel gegeten. Net als vrijwel alle andere Spaanse steden en regio's maakt men in CataloniŽ een groot aantal typische zoetigheden, waaronder "Coca de Sant Joan" (een zoete koek die op de dag van Sant Joan (24 juni) wordt gegeten), "panellets" en "neules". De "Crema catalana" lijkt op de Catalaanse versie van de Franse crŤme brŻlťe, maar is net iets anders. Er is ook een eigen soort nougat: torrů.

Wijnen

CataloniŽ is een van de belangrijkste wijnstreken van Spanje en staat met name bekend om haar cava of Catalaanse, op champagne lijkende, schuimwijn. Cava is een DO waarvan de producenten over verschillende Spaanse streken verspreid zijn. De bekendste producenten zijn CodornŪu en Freixenet. Wijnstreken in CataloniŽ zijn Alella, Bages, Catalunya, Conca de Barberŗ, Empordŗ, Costers del Segre, Montsant, PenedŤs, Priorat, Tarragona en Terra Alta. Alle hebben ze een oorsprongsbenaming: DOCa of Denominaciůn de OrŪgen Calificada voor de Priorat -Priorat en Rioja zijn de enige wijnen die deze benaming mogen vermelden- of DO of Denominaciůn de OrŪgen voor de andere.

Transport

Trein

De spoorlijnen in CataloniŽ, beheerd door RENFE, leiden uiteindelijk vrijwel allemaal naar Barcelona, dat op alle gebieden het belangrijkste en drukste verkeerspunt van de regio is. Vanuit Barcelona bestaan directe treinverbindingen naar Lerida, Tarragona, Gerona/Figueres en de verschillende badplaatsen aan de kust (CercanŪas Renfe). Verder vertrekken er uit Barcelona dagelijks treinen naar onder andere Madrid, A CoruŮa, Bilbao, Valencia, Sevilla, Alicante, MŠlaga en Zaragoza. Vanuit Lerida bestaat er een hogesnelheidslijn, de AVE, die de stad in slechts 2 uur met Madrid verbindt. Ook Barcelona zal worden aangesloten op deze lijn die de stad ook met Parijs zal verbinden. In december 2005 werd door de Generalitat een 20-jarenplan gepresenteerd voor de aanleg van 1100 kilometer nieuwe treinverbindingen, waarvan een groot deel uit hogesnelheidslijnen zal bestaan.

Vliegvelden

CataloniŽ heeft drie luchthavens die worden gebruikt voor passagiersvervoer:

Aeropuerto Internacional de El Prat: Het vliegveld van de stad Barcelona, veruit de grootste en belangrijkste luchthaven van CataloniŽ. Meer dan 30,2 miljoen reizigers maakten gebruik van het vliegveld in 2008. Er bestaan lijnvluchten naar bijna alle Spaanse luchthavens, veel grote Europese steden en naar een beperkt aantal intercontinentale bestemmingen waaronder New York City, Philadelphia en Buenos Aires.

Aeropuerto de Girona: Het vliegveld van de stad Gerona, waar in 2008 meer dan 5,5 miljoen mensen gebruik van maakten. Hiervandaan vertrekken lijnvluchten naar, onder andere, Eindhoven, Rotterdam, Londen, Parijs, Rome, Oslo en Brussel Zuid (Charleroi). De grote groei van de afgelopen jaren dankt deze luchthaven aan de lowcost carriers zoals Ryanair.

Aeropuerto de Reus: Dit kleine vliegveld, gelegen op 3 kilometer afstand van Reus en 13 kilometer van Tarragona, had in 2008 nog geen 1,3 miljoen passagiers te verwerken, afkomstig van slechts acht luchtvaartmaatschappijen. Er vertrekken binnenlandse vluchten naar, bijvoorbeeld, Gerona, Palma de Mallorca en buitenlandse naar Londen, Eindhoven, Frankfurt (Hahn), Brussel, Boekarest en Dublin. Het grootste aantal bestemmingen, veertien van de in totaal achttien, wordt door Ryanair gevlogen.Klik hier voor het actuele weer voor Spanje.

Klik hier voor de kaart van Spanje.

Klik hier voor de eigendommen te koop in Spanje.

Klik hier voor de handelszaken te koop in Spanje.

 
Global Internet Consulting, SEO, Search Engine Optimization, Web-design, E-mail  Marketing, Hosting

Uw bedrijf in de kijker
Klik hier...
 
Home
Weer in Spanje
Kaart van Spanje
Eigendommen te koop
Eigendommen te huur
Uw droomhuis zoeken
Handelszaken te koop
Uw zaak zoeken
Informatie over Spanje
AndalusiŽ
Aragůn
AsturiŽ
Balearen
Baskenland
Canarische Eilanden
CantabriŽ
CastiliŽ-La Mancha
CastiliŽ en Leůn
CataloniŽ
Extremadura
Galici?
Madrid
Murcia
Navarra
La Rioja
Valencia
Nieuwsbrief
Contacteer ons
Links
Onze banners
Sitemap
Privacybeleid
Cookiebeleid
Disclaimer
Copyright © 2019 Op weg naar Spanje
BTW nr: ES B93278018

Powered by Global Internet Consulting...