We gebruiken cookies op deze site alleen om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen in de cookies.
- OpWegNaarSpanje.be -
 


Regio's

AndalusiŽ
Aragůn
AsturiŽ
Balearen
Baskenland
Canarische Eilanden
CantabriŽ
CastiliŽ-La Mancha
CastiliŽ en Leůn
CataloniŽ
Extremadura
GaliciŽ
Madrid
Murcia
Navarra
La Rioja
Valencia


 
Volg ons op Facebook
Informatie over AndalusiŽ en villas en appartementen te koop in het zuiden van Spanje.
Informatie over AndalusiŽ
AndalusiŽ (Spaans: AndalucŪa) is een van de 17 autonome regio's van Spanje. Op 1 januari 2008 had het een inwonertal van 8.202.220, en is daarmee de grootste Spaanse autonome regio naar inwoneraantal.

De hoofdstad van AndalusiŽ is Sevilla.

Geschiedenis

Tartessus

De eerste beschaving die zich vestigde in AndalusiŽ na de Neanderthalers en de vroege Homo Sapiens (Cro-Magnonmens) was de Fenicische.

Toch troffen die een reeds wat  ontwikkelde Iberische cultuur aan, gegroeid uit neolithische stammen uit Afrika.
Informatie over AndalusiŽ en villas en appartementen te koop in het zuiden van Spanje.
In de IJzertijd spreekt men wel van Tartessus, een naam die in de Griekse bronnen opduikt, maar tot nu toe niet preciezer geÔdentificeerd kon worden; ze lijkt verwant met de naam van de stam die later in dit gebied leefde, de Turdetani. Er trad ook vermenging op met Grieken die vooral het noordoosten van Spanje koloniseerden, en met Kelten. Tartessus zou door Carthago rond 500 v.Chr. zijn onderworpen.

Romeinse periode

Deze Carthagers bleven in Spanje hangen en verstevigden hun greep op het gebied, zonder dat het kwam tot daadwerkelijke annexatie. Met de Punische Oorlogen kwamen de Romeinen in 206 v.Chr. in Spanje, onder leiding van Scipio Africanus. Ze veroverden het gebied en deelden het in provincies in. AndalusiŽ kwam ongeveer overeen met de provincie Hispania Ulterior, die vanaf de regering van keizer Augustus werd aangeduid als Baetica. Deze provincie werd zeer rijk. De hoofdstad was Corduba, het huidige Cůrdoba.

Scipio stichtte in 206 v.Chr. eveneens de stad ItŠlica. Deze stad bracht onder andere de keizers Trajanus en Hadrianus voort. Deze enorme invloed van wat in geografisch opzicht een afgelegen provincie was, hangt samen met het economisch belang, vanwege de winning van goud, zilver, koper en lood, maar vooral vanwege de productie van olijfolie: de stad Rome was voor dit product volledig aangewezen op importen uit Baetica, waarvan enkele Andalusische families schatrijk werden, zoals de Annaei, waartoe de beide Seneca's en de dichter Lucanus behoorden. Zij leverden vanaf het midden van de eerste eeuw n.Chr. senatoren. Nadat deze invloed eenmaal een feit was, kon het keizerschap niet uitblijven.

Rond 415 wordt CataloniŽ overgenomen door de Visigoten, AndalusiŽ door Vandalen[4] en GalliciŽ door Sueben. Na de desintegratie van het West-Romeinse Rijk (na de regering van keizer Anthemius) kregen de Visigoten het in heel Spanje voor het zeggen. De Vandalen waren toen al overgestoken naar TunesiŽ. De Visigoten, die de Ariaanse variant van het Christendom volgden, werden in 589 tot het katholicisme bekeerd door de bisschoppen Leander en Isidorus, toen hun koning Reccared I zich liet herdopen in de katholieke traditie.

Moorse periode
Informatie over AndalusiŽ en villas en appartementen te koop in het zuiden van Spanje.
In 710 wordt de Arabieren gevraagd om tussenbeide te komen in een twist onder de Visigoten. In 711 komen ze terug om te blijven. Hun leider Tarik ibn Zijad slaagt erin om, met hulp van Berberhulptroepen, een heel stuk te veroveren. Binnen tien jaar is enkel het noorden, AsturiŽ, nog in handen van de Visigoten. De Moren herdoopten "VandalusiŽ" tot Al-Andalus.

In 756 roept de Arabische leider Abd al-Rahman I, naar eigen zeggen een telg uit de zes jaar eerder ten val gekomen dynastie der Omajjaden, zichzelf uit tot emir van het onafhankelijke emiraat van Cůrdoba. In 785 begon men met de bouw van de Mezquita in Cůrdoba, een grootse moskee.

Abd al-Rahman III roept in 929 het onafhankelijk kalifaat van Cůrdoba uit. De Moren, zoals de Arabische heersers van AndalusiŽ gewoonlijk worden genoemd, waren nu op het toppunt van hun macht en Cůrdoba werd een cultureel centrum en de grootste stad van Europa na Constantinopel. Langzaam kwam het rijk in verval en kleine Moorse ministaatjes, de taifas zorgden voor de aftakeling van het kalifaat. Dit eindigde in 1031.

Vanaf dat ogenblik zien de minder machtige christelijke staatjes in het noorden van het Iberisch Schiereiland hun kans schoon om Moorse gebieden te heroveren in de Reconquista. Zo boekte koning Alfons VI van CastiliŽ in 1085 een belangrijke overwinning bij Toledo, wat als het startschot van de Reconquista gezien wordt. Deze bereikt AndalusiŽ met een overwinning in 1212. De Almohaden, een Marokkaanse dynastie die de macht in AndalusiŽ heeft overgenomen, werden toen verslagen in de Slag bij Las Navas de Tolosa.

Cůrdoba wordt heroverd in 1236. De Moren, meer bepaald de Nasridendynastie, compenseren hun tanende macht met prachtige bouwwerken, zoals het Alhambra in Granada, waarvan de bouw gestart wordt in 1238. In 1248 wordt echter Sevilla heroverd door Ferdinand III. Zelfs de christelijke burgeroorlog van Pedro I tegen Hendrik II van TrastŠmara verandert niet veel.

Als CastiliŽ en Aragon in 1479 verenigd worden door het huwelijk van de Reyes Catůlicos, Ferdinand van Aragůn en Isabella van CastiliŽ, is het kalf helemaal verdronken voor de Moren. In 1492 wordt de laatste Moorse vesting, het Koninkrijk Granada, met de hoofdstad Granada, veroverd op de Moor Boabdil. Hiermee kwam een einde aan bijna 8 eeuwen Moors AndalusiŽ.

AndalusiŽs bloeitijd

Meteen na de Reconquista starten gouden eeuwen voor AndalusiŽ. Die beginnen vrijwel onmiddellijk na de val van Granada. Christoffel Columbus ontdekte eveneens in 1492 Amerika. AndalusiŽ diende als uitvalsbasis van Spanje naar de Nieuwe Wereld. De rijkdommen kwamen meestal toe aan Sevilla, dat als poort op de Nieuwe Wereld steenrijk werd.

Niet iedereen was gelukkig met de gang van zaken. Hoewel de overgebleven Moren verdragen werden en zelfs aan de basis lagen van een bouwstijl, de mudťjarstijl, kwamen ze toch in opstand in 1502 in Las Alpujarras. Ze werden verslagen en werden of bekeerd tot het christendom of verdreven. In 1558 kwamen ze op dezelfde plaats weer in opstand, deze keer eveneens zonder succes. In 1609 volgt de definitieve verdrijving van de Moren door Filips III.

Varia

Het Spaans dat in Latijns-Amerika wordt gesproken is afkomstig van het Andalusische dialect van het Spaans, en dit omwille van de rol die Sevilla speelde in de 16e en 17e eeuw als poort naar de Spaanse kolonies in Amerika. De Moorse architectuur treffen we nog volop aan in AndalusiŽ. De regio was immers het laatste bolwerk van de Moren (het Koninkrijk Granada) tot ze in 1492 uit Europa werden verdreven. De bekendste overblijfselen zijn het Alhambra in Granada, de Moskee in Cůrdoba en de torens Torre del Oro en Giralda in Sevilla.

Geografie

AndalusiŽ is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en CastiliŽ-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan.

Geografisch gezien valt AndalusiŽ grofweg te verdelen in drie delen:De Sierra Nevada en aangrenzende sierra's in het zuiden en oosten. De hoogste bergpiek is de Mulhacťn met 3482 meter.

De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en CastiliŽ-La Mancha.

De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hier tussen in, met het beschermde moerasgebied "Marismas del Guadalquivir" als de indrukwekkende delta van deze rivier.

Cultuur

Veel clichťs over Spanje, zoals bijvoorbeeld de flamenco en het stierenvechten, vinden hun oorsprong in AndalusiŽ:

Muziek en dans

AndalusiŽ is de bakermat van de flamencomuziek. De exacte roots zijn niet bekend, maar vermoed wordt dat zigeunermuziek als basis vermengd werd met christelijke, joodse en Moorse invloeden.

Sport en spel

AndalusiŽ is ook de bakermat van het stierenvechten. Alhoewel deze sport door dierenrechten-organisaties bedreigd wordt, blijft ze immens populair in AndalusiŽ. De stieren worden speciaal gefokt op agressiviteit en durf. Beroemde arena's staan in Sevilla (Maestranza-arena), in Ronda en Cůrdoba.

Culinair

AndalusiŽ is ook het land van de Sherry, een gealcoholiseerde wijn die geteeld wordt in de buurt van Jerez de la Frontera. Hiervoor worden voornamelijk twee druivensoorten gebruikt: de Palomino en de Pedro Ximťnez.

Bij die Sherry worden vaak tapas gegeten. Dit zijn kleine hapjes die typisch zijn voor Spanje en dan vooral AndalusiŽ.

Toerisme

AndalusiŽ heeft zeer diverse toeristische trekpleisters. Deze zijn in hoofdzaak:

Voor de cultuur- en geschiedenisliefhebbers Historische steden, zoals Granada, Sevilla en Cůrdoba.

Voor sportieve toeristen de Sierra Nevada met een omvangrijk net van wandelroutes, mogelijkheden voor
alpinisme en in de winter uitgebreide wintersportmogelijkheden. Aan de kust is alle mogelijke watersport
te ondernemen.

De Costa del Sol en de Costa de la Luz. Deze populaire stranden zijn het gehele jaar door bevolkt met in de
winter vooral gepensioneerde West-Europeanen. In de zomer is het heel druk met vooral gezinnen en
jongeren uit heel Europa: badplaatsen zoals MŠlaga, Torremolinos en Marbella zijn wereldberoemd.
Er zijn echter ook kleinere badplaatsen die nog niet volledig door het massatoerisme zijn ontdekt, zoals Nerja.

Informatie over AndalusiŽ en villas en appartementen te koop in het zuiden van Spanje.AndalusiŽ heeft ongeveer 90 golfclubs, die golfbanen hebben met 18
holes of meer.

Klimaat

Het mediterrane klimaat beÔnvloedt het weer in AndalusiŽ. De zomers zijn droog en de winters zacht. Maar binnen AndalusiŽ is er veel verscheidenheid, van de uitgebreide kusten tot de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Vaak kan men op dezelfde dag bijvoorbeeld 's morgens skiŽn in de Sierra Nevada en 's middags zwemmen in de nabije Middellandse zee. Terwijl de kuststreken meestal een aangenaam klimaat hebben, getemperd door de zee, kan het in het binnenland enorm heet worden: Sevilla is wat dat betreft berucht waar het 's zomers vaak boven de 40 graden celsius kan worden. De droogste plek op het vasteland van Europa is eveneens in AndalusiŽ te vinden, namelijk de Cabo de Gata, waar slechts 117 mm regen per jaar valt. De tabernaswoestijn in AlmerŪa is de enige echte woestijn in Europa.

Gemiddeld is de temperatuur in een jaar meer dan 16 į C. Januari is de koudste maand, en juli en augustus zijn de warmste maanden. Deze maanden hebben een gemiddelde temperatuur van 28,5 į C.


Klik hier voor het actuele weer voor Spanje.

Klik hier voor de kaart van Spanje.

Klik hier voor de eigendommen te koop in Spanje.

Klik hier voor de handelszaken te koop in Spanje.
 
Global Internet Consulting, SEO, Search Engine Optimization, Web-design, E-mail  Marketing, Hosting

Uw bedrijf in de kijker
Klik hier...
 
Home
Weer in Spanje
Kaart van Spanje
Eigendommen te koop
Eigendommen te huur
Uw droomhuis zoeken
Handelszaken te koop
Uw zaak zoeken
Informatie over Spanje
AndalusiŽ
Aragůn
AsturiŽ
Balearen
Baskenland
Canarische Eilanden
CantabriŽ
CastiliŽ-La Mancha
CastiliŽ en Leůn
CataloniŽ
Extremadura
Galici?
Madrid
Murcia
Navarra
La Rioja
Valencia
Nieuwsbrief
Contacteer ons
Links
Onze banners
Sitemap
Privacybeleid
Cookiebeleid
Disclaimer
Copyright © 2019 Op weg naar Spanje
BTW nr: ES B93278018

Powered by Global Internet Consulting...